Food is love. Love is food.


Pomodoro a'la Ányesz

2013.08.28 00:10

Elsőként az egyik kedvenc receptemmel rukkolok elő, amit rendszeresen elkészítek, ugyanis nem tudom megunni. És, lassan a környezetem is kezdi megszeretni. Egyszerű és nagyszerű. Fél óra alatt megvan. Ha gyors vacsora ötletre lenne szükség, ez mindig beválik. :)

Paradicsomos tészta

Hozzávalók: (2 személyre)
- 6-8 nagyobb, érett paradicsom (helyettesíthető 0,5-0,6 l paradicsomlével is)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál (tk.) cukor
- 1 csipet só
- egy kis csokor friss bazsalikomlevél (vagy egy csapott evőkanál (ek.) szárított bazsalikom)
- 4-5 levélke oregánó (1 teáskanál (tk.) szárított verzió is megteszi)
- 500 g penne tészta
- 3 evőkanál (ek.) olivaolaj + 1 evőkanál a tésztavízbe
- reszelt trappistasajt vagy parmezán

Elkészítés:
Hóóórukk. Egy közepes lábast töltsünk 3/4-ig vízzel, bele a kanál olivaolaj, majd tegyük fel forralni.
Aprítsuk fel a vöröshagymát, fokhagymát. Daraboljuk apróra a paradicsomokat, vagy bevethetünk egy trükköt, a zöldség aprítót, ami gyorsan és jól összedarabolja, pépesíti a paradicsomokat. (Én személy szerint paradicsomokat nem szoktam meghámozni, mert így naturál szeretem, de aki nem, az nyugodtan leforrázhatja vízzel és meghámozhatja őket.)
Tegyünk fel egy serpenyőt 3 ek. olivaloajjal. Ha az olaj elég meleg, dobjuk rá a hagymát, fokhagymát, majd pirítsuk üvegesre.
Ezt követően tegyük rá a hagymára a felaprított paradicsomot, mehet bele a teáskanál cukor, a csipet só, és bő 20 percig főzzük.
Ha friss bazsalikommal és oregánóval dolgozunk, akkor 10 perc elteltével mehetnek a szószba, viszont ha a szárított változatot választjuk, azt csak az előtt tegyük bele, mielőtt elzárnánk a szószunkat. Egy-két rotty és már kész is.
Időközben a tésztavíz is biztosan felforrt. Ha igen, hopp, mehet bele a tészta és kb. 10-12 perc főzést követően le is szűrhetjük. Az ízek valódiságának megőrzéséhez egy jó tanács. A tésztát ne öblítsük le vízzel, csak szűrjük le és hagyjuk egy kicsit lecsöpögni. Így nem mossuk le róla az olivaolajat és megmarad az íz.
Ha tészta is kész, akkor jöhet a tálalás. Én egy tálba összeszoktam keverni a szósszal a tésztát, és így szoktam tányérra szedni.
Mehet rá a reszelt sajt, díszítésnek egy-két bazsalikom levél vagy paradicsomkarika, és már kész is!
Bon appetit! :)

—————

Vissza